Bliv klogere på den teknologiske udvikling

Nikolaj Sonne

TV-vært, journalist, teknologisk tænkehat og foredragsholder

Hvem er Nikolaj Sonne
Nikolaj er et vanvittigt nysgerrigt menneske, når det kommer til teknologi og videnskab. Han er uddannet journalist og mest kendt fra ”So ein Ding” på DR2, hvor han i perioden 2009-2018, guidede den danske befolkning igennem den teknologiske jungle. Derudover står han bag adskillige Temalørdage og programmer, bl.a. ”Jagten på Internettet”, ”Du bliver overvåget!”, ”Hvad pokker er kunstig intelligens?”, ”DR2 kører elbil” og ”Fremtiden er her”. Ved siden af fjernsynet har Nikolaj Sonne skrevet for Euroman og Zetland og er sideløbende blevet en eftertragtet foredragsholder, hvor han har holdt mere end 200 foredrag for både bl.a. virksomheder, fagforbund, skoler, militær og politi, kommuner og ministerier.

Det får du ud af et foredrag med Nikolaj Sonne
Nikolaj leverer vitaminrig underholdning, indsigt, faglighed, humor og kant. Velfortalte historier fra det han kalder Digiland. Og selv om udgangspunktet er fascination og optimisme, er det altid balanceret. Der er både lyse og mørke områder, og vejret er omskifteligt. Ligesom din telefon opdateres foredragene løbende og kan justeres efter jeres præferencer og behov.

Derfor skal du booke et foredrag med Nikolaj Sonne
Nikolaj Sonne er opdagelsesrejsende i Digiland, hvor han er drevet af at forstå ikke bare de store fænomener, men også deres påvirkning og enkelte bestanddele. Nikolaj kan derfor ubesværet bevæge sig i feltet mellem en overordnet gennemgang af teknologiske fænomener til en tur helt ned i det teknologiske maskinrum – og alt derimellem. Komplekse problematikker og teknologier formidles i et let og levende sprog, så alle kan være med.

Du kan også booke Nikolaj Sonne til online foredrag og virtuelle arrangementer

Foredrag

Elbil for nybegyndere - og let øvede

Før i tiden var elektriske biler enten dyre eller dårlige. I dag er der mange muligheder for at blive grønt kørende i alle prisklasser. 

Men hvordan er hverdagen som elbillist? Hvordan gør du, når du skal køre langt? Eller hvis du bor i lejlighed uden egen stikkontakt?

Hvor langt rækker en kilowatttime? Og hvorfor er lynladeren så meget langsommere, end der står i salgsbrochuren? Kan du rent faktisk klare dig med en mormor-lader? Hvad er den bedste kur mod rækkeviddeangst? Og hvorfor er elbiler så vanvittigt energieffektive? 

Med adskillige tusinder af kilometer på triptælleren i alt fra Ellert til Porsche giver Nikolaj Sonne sit bud på, hvorfor elektriske biler faktisk er både sjovere og ikke mindst - mere komfortable at køre i. 

Det og meget meget mere fortæller Nikolaj Sonne om i sit foredrag, der også sørger for, at du bliver ordentlig påklædt på i forhold til de nye begreber, du som kommende elbilist skal forholde dig til. 


AI - i tænkemaskinens maskinrum

Du tager en bunke data, kører det gennem en formel og vupti, så har du en doktorbot, et intelligent overvågningskamera eller en selvkørende bil … sådan cirka ;o)

For når du i dag taler til Siri, kører i din nye bil eller googler et foto af en hoppeborg, er softwaren ikke skrevet i hånden, men “opstået” i en læringsproces drevet af data.

Med AI digitaliserer, optimerer og billigficerer vi, hvad der tidligere var manuelle processer. Samtidigt har teknologien åbnet et univers af helt nye forretningsmuligheder og originale tilgange. Men AI giver også hidtil usete muligheder for overvågning og manipulation. Og selv den “klogeste” AI, er ikke bedre end den data, som den er trænet med.

I foredraget giver Nikolaj Sonne med praktiske eksempler et indblik i, hvordan de grundlæggende mekanismer i AI fungerer. Du vil opleve talrige tankevækkende eksempler fra den virkelige verden på, hvordan AI bliver anvendt - allerede i dag – og hvad fremtiden (måske) vil bringe. Dertil udpeger Nikolaj Sonne også nogle af de oplagte og mindre oplagte faldgruber, som AI bringer med sig. 


Når dine digitale fodspor bliver en handelsvare

Du omgiver dig med – og er dybt afhængig af – utallige tjenester, som koster gratis. Google Maps, -mail, -docs, -photos. messenger og Whatsapp, som er ejet af Facebook, verdens 5. mest værdifulde virksomhed, hvis "produkt" koster 0 kroner at bruge. Men intet er helt gratis – for du betaler skam en pris. Faktisk betaler du døgnet rundt. Nemlig med en lind strøm af verdens mest værdifulde valuta – dine data. 

Nikolaj Sonne løfter motorhjelmen og kigger sammen med dig nærmere på hverdagsovervågningsmaskinen. Har du mon nogensinde overvejet hvordan – og hvor mange – der følger med, når du surfer på nettet – incognito eller ej? Hvordan maskinen nærstuderer de billeder, som du poster på Instagram og, hvordan din telefon afslører præcist, hvor du var sidste sommer?

De frygtløse fortsætter videre ned i kaninhullet, der, hvor din robotstøvsuger kortlægger dit hus, dine hovedtelefoner følger med i din musiksmag, og din røgalarm holder øjne med, hvornår du går i seng.

Alt er data, data er penge - og det handler jo “bare” om at servere nogle relevante reklamer. Men hvor går grænsen? Foredraget giver dig teknologisk, politisk og filosofisk perspektiv på en rivende udvikling uden bakgear.


Breaking news fra Digiland

Nikolaj Sonnes nysgerrighed for teknologi strækker sig vidt og bredt. Derfor har du mulighed for at sammensætte dit helt eget Nikolaj Sonne foredrag. Nikolaj tager selvfølgelig en uddybende dialog med dig, hvor I sammen finpudser og koordinere det specifikke indhold.

Vores konsulenter vil guide dig igennem, hvad du har af muligheder og, hvad der vil passe godt ind til jeres arrangement og målgruppe.

Nedenfor ser du et uddrag af nogle af de emner, som Nikolaj Sonne kan komme omkring i et oplæg:

  • Kunstig intelligens (AI)
    Med AI digitaliserer, optimerer og billigficerer vi, hvad der tidligere var manuelle processer. Nye forretningsmodeller opstår og mulighederne åbner sig. Men AI giver også hidtil usete muligheder for overvågning og manipulation. Hvor går grænsen?
  • Helsetech
    Sensorer bliver mindre, billigere, bedre og mere forbundne. Gensekventering er “diagnose” per postordre og hverken Dr. Google eller den AI-drevne Dr. Bot har venteliste. Maskinen holder et vågent øje med de ældre, snakker med de demente og resten klares med en app - eller gør det?
  • Digitale assistenter
    "Alexa!, spil nyeste afsnit af Mads og Monopolet" - stemmebetjente computere er demokratiske computere, som alle kan betjene. En multifjernbetjening i det digitale hjem, der aldrig bliver væk. Men en computere der kan tale og forstå, giver også Amazon og Googles digitale fangarme helt ny rækkevidde i den analoge verden.
  • Droner
    Legetøj og arbejdsredskab. Lang selfiestang og nye perspektiver på business. Og de er her - 100% autonome maskiner der kan flyve - helt selv- i komplekse miljøer. Herfra handler det “bare” om at opfinde apps.
  • Gakket udlicitering
    Arbejde er ikke hvad det har været. Kunstig intelligens løser stadig mere komplekse opgaver og wauw-faktoren er stigende. Men kigger man i maskinrummet er det ikke altid elektronhjernen der summer - der er ægte mennesker i maskinen. Og vi har alle sammen arbejdet for Google.
  • Selvkørende biler
    Nær ved og næsten på trapperne og i årevis liiiige om hjørnet. Perspektiverne ved næsten-gratis transport er svimlende. Hvordan fungerer det? Kan en mobiltelefon køre bil? Og hvornår er de klar?
  • Blockchain
    På overfladen ligner det smølfebær, hundemønter og guldfeber. Men i sidste ende hviler alle transaktioner på tillid. I vores del af verden har vi tillid til love, regler, MobilePay og i sidste ende til staten. Blockchain er et transaktionssystem hvor man ikke behøver stole på nogen overhovedet. Du skal bare stole på matematik. Og du kan altid stole på matematik.
  • AR/VR
    Bortset fra rent teknologiske overlap er Virtual- og augmented-reality er i virkeligheden vidt forskellige størrelser. Med VR putter man sin hjerne ind i computeren, hvor AR er alle computerens muligheder “ude” i den analoge virkelighed.
  • Internet of Things
    Trådløse netværksteknologier gør det stadig lettere og billigere at forbinde hvad som helst til nettet. Derudaf vokser bekvemmelige funktionaliteter og nye ydelser. Vi bor i det smarte hjem, hvor alt genererer data. Og data er penge… din data?
  • Energi
    Fossil er godt og grundigt gået af mode og elektrificeringen suser derudaf. Grænsen for hvornår vedvarende er billigst rykker. Batterier, brint og P2X - eller “flydende strøm” er bud på teknologier der gør den grønne overgang mulig.
  • Overvågning
    Alt du foretager dig på nettet genererer data - og dén data er selve forretningsmodellen for tusindsvis af firmaer, hvoraf Google, Facebook og Amazon kun er toppen af isbjerget. Incognito-mode er en sutteklud og hovedtelefoner der sladrer om dit podcastforbrug og en røgalarm der ved hvornår du går i seng er ikke paranoide vrangforestillinger.
  • Sociale medier
    Forretningsmodellen er simpel. Opmærksomhed = omsætning. Det kloge, nuancerede og i sagens natur komplekse er svært engagere sig i. Hvorimod det spektakulære, trafikuheldet, angst, forargelse og konspiration - dét skaber engagement og opmærksomhed. Spiralen går nedad.

 
Video

"Du er problemet - og nej, du har ikke vundet noget". Fra samarbejde med Sikkerdigital


Kærlig hilsen Nikolaj Sonne - fra programmet "Du bliver overvåget" DR (2015)


 

Podcast


 

Charlotte Buus

MESSE C / Danish Security Fair

"Nikolajs foredrag var lige som jeg ønskede mig - levende, provokerende og inspirerende."

Joachim Neve Nørgaard

Danske Bank / MobilePay IT

"Skræddersyet foredrag, der ramte plet og holdt tilhørerne fanget non-stop. Der var masser af inspirerende indhold og gode skift mellem snak, demonstrationer og brug af lyd/video. Det kræver sin mand, at få det til at forløbe glidende og naturligt, men det kan Nikolaj Sonne. Tak for det!"

Kristian Enemark

Københavns Kommune - Koncern IT

"Med hans store viden i fremtidens teknologier gav Nikolaj vores deltagere den helt perfekte afrunding på dagen. Han formåede at tage komplekse begreber som kunstig intelligens og gøre det håndgribeligt og forståeligt på en humoristisk og spændende måde i en kombination af live-demoer og dragende fortællinger."